Kozijn uitkiezen? Test altijd de betrouwbaarheid van de keten!

Het juiste kunststof kozijn beschermt je woning tegen weer en wind, houdt inbrekers buiten en neemt een flinke hap uit je energierekening en onderhoudskosten. Maar, dan moeten alle bedrijven die aan het kozijn meewerken wel dezelfde hoge kwaliteit leveren. Van het bedrijf dat de profielen of het glas maakt en de fabriek waar alles in elkaar gezet wordt tot de monteur die het kozijn monteert. Waar moet jij op letten als je jouw nieuwe kozijnen uitkiest?

betrouwbaarheid van de keten

Een modern kunststof kozijn is een technisch hoogstandje waarbij meer komt kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk waar voor je geld krijgt, doe je er daarom goed aan om op de volgende punten letten.

 Profiel of kozijn
Het verhaal van ieder kunststof kozijn begint bij de profielleverancier. Dit is degene die in de fabriek kunststof granulaat – kleine kunststof bolletjes - verwerkt tot profielen van 6 meter lang. Deze profielen worden vervolgens door een kozijnfabrikant ingekort en – voorzien van glas, rubbers, hang- en sluitwerk –  samengevoegd tot een kunststof kozijn.

Het verschil tussen deze bedrijven is belangrijk. Het betekent bijvoorbeeld dat niet alle kozijnen van een bepaald merk profiel van dezelfde kwaliteit zijn. Dit hangt bijvoorbeeld af van de montagematerialen of het vakmanschap van de kozijnenfabrikant. En omgekeerd kan dezelfde kozijnenfabrikant producten aanbieden die van verschillende profielen gemaakt zijn. Een huismerk en een A-merk bijvoorbeeld. Controleer dit daarom altijd!

Let op het land
Let er daarnaast ook op in welk land de profielen en kozijnen worden gemaakt. Nederlandse kozijnenfabrikanten moeten bijvoorbeeld voldoen aan de NEN-norm, terwijl er in sommige andere landen minder strenge voorschriften gehanteerd worden. De verkooppunten die zijn aangesloten bij de Nederlandse fabrikanten van K-vision kozijnen, staan op dit overzicht.

Hoogwaardig glas verdient zichzelf terug
Aan de kwaliteit van het glas in de kozijnen hoef je meestal niet te twijfelen. Maar als je al een aantal offertes hebt aangevraagd, zul je gemerkt hebben dat het type glas wel heel bepalend is voor de prijs. Meestal heb je hierbij de keuze uit het minder goed isolerende ‘normale glas’ (isolerend dubbelglas), HR glas, HR+ glas of HR++ glas. Als je hoogwaardig HR++ glas aanschaft, betaal je hier meer voor dan gewoon dubbel glas. Maar je verdient deze extra investering natuurlijk wel in de loop der jaren terug, doordat je lagere stookkosten hebt.

Het is ook steeds vaker mogelijk om ook voor driedubbelglas te kiezen. Drievoudig glas heeft uitstekende isolatiewaarden en zorgt ervoor dat kostbare energie niet verloren gaat.. Kijk hier om te zien wat jij kunt besparen met drievoudig glas.

Het verkooppunt
De volgende stap in de keten is het verkooppunt. Je kunt kiezen voor een kozijnenfabrikant met een eigen verkooppunt. Zij verkopen alleen kozijnen uit eigen fabriek, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Er zijn ook verkooppunten die kozijnen leveren van Nederlandse fabrikanten en tegelijkertijd ook van fabrikanten uit het buitenland. Controleer daarom altijd goed waar jouw kozijn vandaan komt.

Bij deze K-vision verkooppunten ben je overigens altijd verzekerd van dezelfde, hoge kwaliteit. Zij leveren namelijk uitsluitend K-vision kozijnen van Nederlandse fabrikanten.

VKG-keurmerk
Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen, is de monteur de laatste fase, maar zeker geen onbelangrijke. Wat heb je immers aan een sterk isolerend kozijn als de tocht hierlangs je woning binnenkomt? Verreweg de belangrijkste tip die wij je kunnen geven, is dat je altijd een monteur moet kiezen met het VKG-keurmerk. Dit garandeert een onafhankelijke controle van het hele proces. Van productie tot en met montage.Let er daarnaast ook op dat jouw monteur onder KOMO-certificaat werkt. KOMO is een onafhankelijke instantie die de manier waarop monteurs kozijnen inbouwen toetst aan de wettelijke voorschriften. Weten waar je nog meer op moet letten bij de keuze voor een monteur? Aan de hand van een mysteryshopper en onze eigen ervaringen hebben we de volgende checklist samengesteld.

Heb je toch nog hulp nodig bij het kiezen van het juiste kozijn voor jouw woning? Laat het ons weten. Wij helpen je graag.

Gratis informatiepakket!

Vraag direct een gratis informatiepakket aan met alle mogelijkheden van kunststof kozijnen.

Direct aanvragen