Kunststof kozijnen: let op deze keurmerken

Steeds meer mensen kiezen kunststof kozijnen. Het aanbod aan fabrikanten en merken in binnen- en buitenland is hierdoor enorm gegroeid. Niet iedere fabrikant maakt echter kunststof kozijnen van dezelfde kwaliteit en dat maakt het kiezen van de juiste kozijnen een hele uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende keurmerken die particulieren helpen een kozijn te kiezen van hoge kwaliteit dat er na 15 jaar nog steeds als nieuw uitziet. In dit blog vertellen wij op welke keurmerken je moet letten bij het kopen van een kunststof kozijn.

NL fabrikaat 600x350

Een keurmerk is een hulpmiddel voor het maken van een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan het Max Havelaar-keurmerk voor fairtrade. Een bedrijf mag een keurmerk alleen op zijn product zetten als hij daar toestemming voor heeft en zijn producten zijn gekeurd aan bepaalde eisen van een onafhankelijke organisatie. Om de kwaliteit van kunststof kozijnen te garanderen zijn door verschillende instanties kwaliteitskeurmerken vastgesteld.

VKG: Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie

Een keurmerk waar je op kunt letten bij een kunststof kozijn is het VKG-keurmerk. Dit wordt uitgegeven door de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie, de enige brancheorganisatie voor bedrijven die kunststof ramen en deuren produceren en leveren.

Heeft de kozijnenleverancier het VKG-keurmerk? Dan voldoen de kozijnen aan strenge voorschriften en kwaliteitseisen. Kozijnenleveranciers worden hierop bovendien herhaaldelijk gecontroleerd.

Drie stappen

Bedrijven kunnen niet zomaar lid worden van de VKG, aldus Henk Sprick, productmanager van K-vision kozijnen. Dit zijn de drie belangrijkste eisen:

  • Op alle onderdelen van het kozijn is een KOMO productcertificaat nodig
    (onderdelen van een ‘kozijn’ zijn: de profielen, de rubbers, het glas en het hang- en sluitwerk. Pas als die in elkaar gezet zijn spreek je over een ‘kozijn’)
  • Ook het complete kozijn moet KOMO gekeurd zijn en heeft dan een KOMO attest
  • De kozijnenleverancier is door KOMO getest op de fabricage van het kozijnsysteem. Dit betekent dat hij uitsluitend gekeurde profielen gebruikt en dat deze volgens de voorschriften verwerkt zijn tot een compleet kozijn.

Kies altijd een bedrijf met VKG-keurmerk

Het is in Nederland nog niet verplicht voor bedrijven om aangesloten te zijn bij het VKG of om KOMO-keurmerken te hebben. “Dat is jammer”, vertelt Henk, “want via de VKG ben je er als particulier zeker van dat de kunststof kozijnen die je uitkiest voldoen aan wettelijke kwaliteitsnormen.”

Financiële zekerheid, ook bij een faillissement

“Daarnaast biedt het VKG je als particulier financiële zekerheid”, legt Henk uit. “Heb je een aanbetaling gedaan en kan jouw leverancier zijn verplichtingen niet nakomen, bijvoorbeeld omdat hij failliet is gegaan? Dan garandeert de VKG dat jouw verbouwing voor de resterende betaling wordt overgenomen door een andere leverancier met VKG-keurmerk. Als dit niet mogelijk is, kan de VKG ook besluiten de aanbetaling terug te storten.”

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Een ander keurmerk om op te letten bij het kiezen van kunststof kozijnen is het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het materiaal en de constructie van kozijnen met dit keurmerk voldoet aan de strenge eisen voor inbraakwerendheid.
Dit geldt bijvoorbeeld voor de kozijnen van K-vision, die zijn versterkt met staal en standaard worden uitgerust met het beste hang- en sluitwerk dat er op de Nederlandse markt te verkrijgen is. En met succes: woningen met het Politiekeurmerk zijn tot 90% beter beschermd tegen inbrekers dan huizen zonder dit keurmerk.

Kies een kozijn van Nederlands fabricaat

Naast keurmerken is het ook belangrijk na te gaan waar een kozijn gemaakt wordt. Let op of het K-vision kozijn volledig in eigen land is geproduceerd. Henk Sprick legt uit waarom dit een groot voordeel is: “Let de volgende keer dat je op vakantie gaat in Europa eens op de ramen. Ze gebruiken in haast ieder europees land met name kleine kozijnen. In Nederland zijn we echter verliefd op kamerbrede en verdiepingshoge ramen die lekker veel daglicht binnenlaten. En grotere kozijnen moeten aan andere eisen voldoen, bijvoorbeeld omdat er meer winddruk op staat. Wij kiezen daarom bewust voor Nederlandse fabrikanten die al jarenlang ervaring hebben met de specifieke eisen voor de Nederlandse markt.”

Het gemak van een stelkozijn

Ook in de manier waarop een kozijn gemonteerd wordt, zitten per land grote verschillen. In een eerder blog schreven we al dat je daarom goed moet letten op het gebruik van een stelkozijn en waarom. Binnen de VKG is er een grote voorkeur om met stelkozijn te monteren zodat je altijd een goede afdichting hebt.

Ben je op zoek naar meer tips over waarop te letten bij de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen? Lees dan dit blog met handige checklist!

Gratis informatiepakket!

Vraag direct een gratis informatiepakket aan met alle mogelijkheden van kunststof kozijnen.

Direct aanvragen